Losos v semínkách s cizrnovým hummusem

20:30

Recept s nádechem arabské kuchyně plný tělu prospěšných tuků, bílkovin, minerálů a vlákniny.



Ingredience (2 porce):

2 porce lososa
sezamová semínka
lněné semínko
citrón

Na hummus:
100g cizrny
50g sezamové pasty tahini (pokud nemáte, vyrobte si vlastní dle návodu níže)
šťáva z půlky citrónu
1 stroužek česneku
lžíce olivového oleje
lžička kmínu
sůl, pepř

Postup:

Lososa omyjeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a obalíme v semínkách. Upečeme v troubě nebo na nepřilnavé pánvi.

Cizrnu uvaříme do měkka nebo použijeme konzervovanou. Vodu slijeme bokem a cizrnu rozmixujeme na jemnou kaši, do které přidáme sezamovou pastu a zbytek surovin a důkladně vše vymixujeme do hladka. Pokud je kaše suchá, přidáme vodu z cizrny nebo mléko. Měla by mít krémovou konzistenci.

Sezamová pasta (50g):
35g sezamových semínek
2 lžičky olivového nebo lněného oleje

Pokud nemáte pastu tahini, dá se snadno vyrobit i doma. Semínka pomalu opečte na sucho na nepřilnavé pánvi, dokud nezazlátnou (zhruba 10 minut). Je třeba to dělat opravdu pomalu, aby se z nich uvolnil tuk, ale aby se nespálila a nezhořkla. Pokud nemáte dobrou pánev, je možné je udělat i v troubě. Pak semínka rozmixujeme na jemno a postupně přiléváme olej, dokud nevznikne požadovaná pasta.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů