Semínkové placky jako náhrada pečiva
12:20
Že konzumujeme příliš pečiva, ještě k tomu klasického bílého, které tělu přinese tak akorát zanesená střeva, slyšíme dneska ze všech stran. Já se snažím pečivo výrazně omezovat. Když si jej dám, snažím se vybírat to opravdu celozrnné nebo špaldové. Našla jsem však výbornou alternativu, co si dát k pomazánce nebo pod kvalitní šunku, která je zcela bez mouky, plná zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Poměr semínek i surovin na tyto placky si vždy upravuji podle toho, co zrovna doma mám. Dají se vyrobit téměř ze všechno, na slano i na sladko, jsou krásně vláčné a voňavé. Zkuste je občas zařadit místo rohlíků.
Ingredience:
6 lžic lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce kokosu
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
1 vejce
2 lžíce vody
Postup:
Semínka rozmixujeme, přidáme k nim zbylé suroviny a smícháme v hustou směs. Tu pomocí stěrky rozetřeme na pečící papír do tenké vrstvy (max. půl centimetru). Pečeme 8-10 minut. Ještě teplou placku rozřežeme na několik menších plátků. Já z tohoto množství dělám 6 porcí. Zdají se sice malé, že se z nich člověk nemůže najíst, ale díky vysokému obsahu (zdravých) tuků, sytí docela dobře. V kombinaci s nějakou bílkovinou (šunka, sýr, tvaroh) a kouskem čerstvé zeleniny tvoří výbornou vyváženou svačinku.
Recept není z mé hlavy, proto přidám odkaz na stránky, kde jsem se inspirovala: http://www.bez-psenice.cz.
6 lžic lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce kokosu
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
1 vejce
2 lžíce vody
Postup:
Semínka rozmixujeme, přidáme k nim zbylé suroviny a smícháme v hustou směs. Tu pomocí stěrky rozetřeme na pečící papír do tenké vrstvy (max. půl centimetru). Pečeme 8-10 minut. Ještě teplou placku rozřežeme na několik menších plátků. Já z tohoto množství dělám 6 porcí. Zdají se sice malé, že se z nich člověk nemůže najíst, ale díky vysokému obsahu (zdravých) tuků, sytí docela dobře. V kombinaci s nějakou bílkovinou (šunka, sýr, tvaroh) a kouskem čerstvé zeleniny tvoří výbornou vyváženou svačinku.
Recept není z mé hlavy, proto přidám odkaz na stránky, kde jsem se inspirovala: http://www.bez-psenice.cz.
0 komentářů