FENOMÉN JMÉNEM RAW
19:17
Poslední dobou se stále častěji setkáváme s pojmem „raw“ (čti „ró“) a všech jeho obdobách jako raw food, raw strava, raw vaření, raw pečení atd. Téměř každý druhý novodobý recept před sebou tyto tři písmena má. A co vlastně znamenají?
Název tohoto nového výživového směru pochází z angličtiny a znamená „syrový či živý“. Příprava takových pokrmů je tedy zcela bez tepelné úpravy stejně jako suroviny na ně použité. Hlavní technologické postupy takového „vaření“ jsou klíčení, mixování, případně sušení – zde však jen do maximální teploty 42°C pro zachování živin. Hlavními surovinami jsou tak přirozeně potraviny rostlinného původu, zejména ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, obiloviny atd.
Vyznavači tohoto životního směru věří, že tepelná úprava snižuje nutriční hodnotu potravin a ničí živiny v nich obsažené. Přestože se zdá, že na syrové stravě není možné dlouhodobě přežít, opak je pravdou. Existuje obrovské množství receptů, avšak je třeba dávat pozor, aby jídelníček zastupoval plnohodnotně všechny složky potravy, tj. bílkoviny, sacharidy i tuky. Při hledání takovýchto receptů nezřídka kdy narazíte i na jídla jako boloňské špagety či hamburger, avšak na maso si můžete nechat zajít chuť. Jedná se o zeleninové pokrmy, které při šikovném servisu nemusí být od těch masitých k rozeznání.
0 komentářů