MLÉKO, VEJCE A DALŠÍ

19:50


Pokud netrpíte alergií na mléko, není třeba jej v receptech vynechávat ani nahrazovat něčím jiným. Mléko obsahuje vápník a další vitamíny a minerály a pro tělo je přirozenou potravinou. Chcete-li však trošku zaexperimentovat a zvláčnit své koláčky, dá se částečně nebo úplně nahradit jinými bílkovinami jako je například kefír, podmáslí či bílý jogurt. 

Stejně tak není třeba nahrazovat vejce, pokud vás k tomu nevede konkrétní zdravotní stav. Vejce mají bohužel pošramocenou pověst, a to zejména žloutky, o kterých se traduje, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Opak je však pravdou a vejce jsou pro tělo velice prospěšná. Mnohé výzkumy ukázaly, že to s tím cholesterolem není vůbec tak vážné, jak se traduje a v přiměřeném množství jeho hladinu v krvi nijak významně neovlivní. 

A co dál můžete při pečení použít, aby vaše dezerty byly zdravější? Nebojte se vyzkoušet i méně tradiční suroviny – třeba zeleninu. Ano i zelenina se dá použít. Příkladem může být rebarbora – koláče z ní znají téměř všichni. Za vyzkoušení určitě stojí i mrkev či červená řepa. Obě dodají koláčkům příjemnou vláčnost a jejich chuť po upečení není vůbec výrazná. Určitě nic nepokazíte, pokud budete používat hodně oříšků, semínek, kokosu, máku a dalších surovin, které se dají použít jak to těsta, tak i na ozdobu.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů