MOUKA A JEJÍ ZDRAVÉ VARIANTY

19:55

Mouka patří mezi základní suroviny většiny moučníků. Není tajemstvím, že klasická bílá pšeničná mouka už není to, co bývala za dob našich prababiček. A její spotřeba je obrovská. Pšenice však díky svému průmyslovému zpracování v klasickou mouku ztratí většinu minerálů a vitamínů, tělu v podstatě nic nepřinese a její vysoký glykemický index (=rychlost vstřebávání glukózy do krve) navíc způsobí, že po její konzumaci máme za velmi krátkou dobu opět hlad. Naše tělo si navíc s trávením některých bílkovin obsažených v této mouce nedokáže poradit, což se projeví v zanášení střev. 

Naštěstí existuje spousta variant, jak tento bílý prášek nahradit. Pokud tedy chcete i nadále používat pšeničnou mouku, zvolte raději její celozrnnou variantu. Vyrábí se jak jemně mletá tak hrubá. Rozdíl spočívá v tom, že při zpracování je pomleto celé zrno, tj. včetně svého obalu a mouka si tak zachová velké množství minerálů jako je vápník, hořčík, železo a vitamínů. Obal zrna navíc obsahuje velké množství vlákniny, která je výborným čističem střev. Její nižší glykemický index navíc způsobí delší pocit nasycení.

Kromě pšeničné mouky na trhu v dnešní době nalezneme i spoustu dalších alternativ, jako je špaldová mouka (=speciální odrůda pšenice), žitná, pohanková či ječná mouka. Dále existují náhrady jako rýžová, kukuřičná či mandlová mouka. Všechny uvedené druhy mají specifickou chuť, vůni a vhodnost použití.

Pro pečení se kromě mouky dají však výborně použít i ovesné vločky, a to buď celé, nebo jemně pomleté (=ovesná mouka). Tato mouka je z pohledu výživových hodnot jedna z nejvhodnějších, protože obsahuje velké množství komplexních sacharidů, vitamínů, minerálů a vlákniny. Nemá však takové vlastnosti jako mouky z jiných obilovin a je proto vhodná jen pro některé druhy pečení.

Ti, kteří nejsou na chuť celozrnných mouk a jejich alternativ zvyklí, mohou mít ze začátku problém s jejich specifickou chutí. Je však třeba si uvědomit, že dezerty či pečivo se stávají zdravější, i když nahradíte jen část bílé mouky právě za tu celozrnnou. Proto pokud s takovým pečením teprve začínáte, nebojte se mouku nahrazovat postupně. 

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů