ŽITNÉ PERNÍČKY
19:59
Za týden je to tu a vy jste nestihli udělat perníčky? Nevadí, připomínám recept na zdravé žitné perníčky, které jsou hned měkké, rozplývají se na jazyku a podle mě jsou chuťově lepší než jejich nezdravá varianta.
200g žitné mouky
1 vejce
60g kokosové oleje
2 lžíce medu
80g třtinového cukru
1 lžičku perníkové koření
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku jedlé sody
20g vlašských ořechů
Postup:
Ořechy a cukr rozmixujeme na jemno, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto. To necháme v lednici odpočnout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak těsto vyválíme na plát cca 4mm tlustý a vykrajujeme z něj různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C do zezlátnutí (cca 8 minut). Je důležité perníčky nepřepéct, protože pak hned ztvrdnou. Je tedy lepší je péct radši kratší dobu, jen do stavu, aby byly upečené, nikoliv zlatavě hnědé. Toto množství vyjde zhruba na 50 ks malých tvarů. Zdobíme vysokoprocentní čokoládou nebo jinou polevou a skladujeme v chladu.
0 komentářů