FIT SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ S KYNUTÝMI ŠPALDOVÝMI KNEDLÍKY
9:45
Jestli nevíte, co ještě uvařit k nedělnímu obědu, přináším tip pro milovníky knedlíků a masožravce. A také důkaz, že všechno se dá udělat zdravěji.
Ingredience:
Segedínský guláš (4 porce):700 g libové vepřové kýty
500 g kysaného zelí1 cibule
2 lžíce krémového bílého jogurtu
sůl, pepř, paprika, kmín
česnek, olej
Špaldové kynuté knedlíky (2 malé šišky=4 porce):
100 ml mléka
1 vejce
½ kelímku bílého jogurtu
½ lžičky soli
½ lžičky třtinového cukru
200 g hladké špaldové mouky
100 g hrubé špaldové mouky
1 lžička sušeného droždí
Postup:
Začneme kynutými knedlíky. Obecně celozrnná mouka vyžaduje delší dobu kynutí, takže je třeba začít včas. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme na teplém místě vykynout, pak rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme šišky. Ty necháme opět ještě chvíli kynout. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme 15-20 minut. Po vytažení je ihned propícháme špejlí, aby se nesrazily a potřeme slabou vrstvou oleje, aby neoschly.
Mezi tím, co nám kynou knedlíky, začneme s přípravou guláše. Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme na kostky nakrájené maso. Jakmile se maso zatáhne, přidáme papriku, kmín, sůl a pepř, krátce orestujeme a zalijeme vodou (čím méně tím lépe). Maso by se mělo spíše dusit ve vlastní šťávě, aby se guláš nemusel zahušťovat. Když je maso měkké, přidáme propláchnuté zelí a vaříme asi 10 minut. Odstavíme z plotny a vmícháme bílý jogurt. Guláš se už nesmí vařit, jinak by jogurt udělal hrudky.
0 komentářů