POCTIVÝ MAKOVÝ ZÁVIN S DATLEMI

18:32


Dnes přináším recept na opravdu poctivý makový závin. Je to v podstatě hromada máku obalená ve slabé vrstvě těsta. Je dokonalý a plný vápníků (mák ho obsahuje až 12x více než mléko). Místo cukru na oslazení jsem použila datle a výsledek byl fantastický. 



Ingredience (2 střední nohy):

Těsto:
3 hrnky celozrnné mouky (já použila špaldovou)
3/4 hrnku tuku (máslo nebo olej)
voda dle potřeby (cca ½ hrnku)
špetka soli

Náplň:
200 g mletého máku
200 g sušených datlí
250ml mléka
Lžička skořice

Postup:

Nejdříve si připravíme makovou náplň, aby nám trošku vychladla, než ji budeme plnit. Datle namočíme na cca 10 minut do horké vody, aby změkly. Pak vodu slijeme a datle rozmixujeme na pastu. Mák svaříme s mlékem, odstavíme z plotny a přidáme pastu z datlí a skořici. Můžeme dosladit medem nebo cukrem, ale datle jsou sladké sami o sobě. 

Těsto připravíme smícháním všech ingrediencí. Ručně uhněteme těsto, se kterým se dobře pracuje. Vodu přidáváme opravdu postupně. Pokud se těsto drolí, přidáme více vody nebo tuku, pokud je mazlavé, přidáme mouku. Těsto necháme chvíli odpočinout, pak jej rozdělíme na 2 poloviny, vyválíme na pečícím papíru na tenký plát, naplníme, zabalíme a pečeme při 200°C asi půl hodiny. Můžeme potřít vajíčkem a posypat semínky, mandlemi atd.

Závin můžeme udělat i s jinými náplněmi například tvarohovou nebo na styl štrúdlu s jablky. Těsto je hodně univerzální.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů