Špenátové „risotto“ z quinoi

19:37


Zdravá, rychlá dobrota plná vlákniny, bílkovin a železa, to je špenátové „risotto“ z quinoi. Quinoa je pseudoobilovina považovaná za tzv. superpotravinu. Obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny (rozpustné i nerozpustné), minerály jako je vápník, železo, hořčík a řadu vitamínů. Zároveň je zdrojem všech esenciálních (pro tělo nezbytných) aminokyselin a je přirozeně bezlepková. Její cena je sice trošku vyšší, ale zde se určitě oplatí investovat. Příprava „risotta“ vám nezabere déle než půl hodiny, takže jej určitě vyzkoušejte.





Ingredience (3 porce): 
½ šálku quinoi
1 šálek vody
400 g špenátových listů (čerstvé nebo mražené)
Lžíce kvalitního oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g ovčího, kozího nebo jiného výraznějšího sýru
Sůl, pepř
Voda

Postup:

Quinou dáme do cedníku a důkladně propláchneme studenou vodou, abychom ji zbavili hořkosti. Dáme ji do hrnce, zalijeme hrnkem vody, osolíme a vaříme téměř do měkka (10 minut). Na lžíci oleje si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem a přidáme špenát. Pokud máme mražený, vaříme, dokud se neodpaří všechna voda, u čerstvých listů stačí krátce orestovat, jen aby trošku „ovadly“. Přidáme uvařenou quinou, zamícháme a necháme chvilku odpočívat pod pokličkou. Quinoa natáhne zbytek vody ze špenátu, dodělá se a celá směs se krásně spojí. Pak do ní zamícháme nastrouhaný sýr, případně ještě dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.


Mohlo by se ti líbit

0 komentářů