CUKR A JEHO ZDRAVÉ NÁHRADY
17:06
Trojici
nejčastěji používaných surovin pro výrobu dezertů uzavírá cukr. Co by to také
bylo za moučník, kdyby nebyl sladký? Klasický bílý rafinovaný cukr je však
dokonalým prototypem dříve zmiňované prázdné kalorie. Nemá tedy žádné výživové
hodnoty, jen přináší hromady energie. A co se stane s energií, kterou tělo
nedokáže spotřebovat? Uloží se do tukových buněk, které pak nehezky „zdobí“
naše tělo.
V
prvé řadě je třeba říci, že moučníky vůbec nemusí být tak sladké, jak jsme
zvyklí od babiček. Vyzkoušejte cukru či jiného sladidla přidat méně a uvidíte,
že časem si na novou chuť zvyknete a navíc začnete vnímat i jiné chutě jako
chuť ořechů či ovoce. Časem si své chuťové buňky vycvičíte natolik, že vám ty
klasické dezerty přijdou naprosto přeslazené a nebudete mít touhu je ani jíst.
A
jaká sladidla tedy mohou klasický cukr nahradit? Variant je několik. Velké
množství „zdravých“ receptů uvádí třtinový cukr. Ano, tento cukr obsahuje
oproti klasickému cukru více vitamínů a minerálů, o které je ten klasický cukr
ochuzen rafinováním, ale jinak je v podstatě stejný. Je určitě lepší používat
cukr třtinový než rafinovaný, ale existuje i spousta dalších sladidel, která
mají blahodárnější dopad na naše zdraví. Tím může být například ovoce – úplně
nejvhodnější je uzrálý banán, který obsahuje velké množství cukru. Do těst se
pak velmi hodí i datle a fíky. Ovocem lze však nahradit i jakákoliv nezdravá
ozdoba či poleva. Vždyť co je víc lákavější než dezert ozdobený čerstvým
ovocem?
Dalším
vhodným sladidlem je med či různé sirupy jako například ten datlový, javorový
či z rostliny agáve. Znovuobjevené a poslední dobou velmi populární sladidlo je
i stévie. Ta má podobnou chuť jako cukr, avšak má daleko vyšší sladivost, což
znamená, že ji stačí opravdu málo a neobsahuje téměř žádné kalorie. Namísto
nich obsahuje minerály a vitamíny.
0 komentářů