CUKR A JEHO ZDRAVÉ NÁHRADY

17:06

Trojici nejčastěji používaných surovin pro výrobu dezertů uzavírá cukr. Co by to také bylo za moučník, kdyby nebyl sladký? Klasický bílý rafinovaný cukr je však dokonalým prototypem dříve zmiňované prázdné kalorie. Nemá tedy žádné výživové hodnoty, jen přináší hromady energie. A co se stane s energií, kterou tělo nedokáže spotřebovat? Uloží se do tukových buněk, které pak nehezky „zdobí“ naše tělo. 

V prvé řadě je třeba říci, že moučníky vůbec nemusí být tak sladké, jak jsme zvyklí od babiček. Vyzkoušejte cukru či jiného sladidla přidat méně a uvidíte, že časem si na novou chuť zvyknete a navíc začnete vnímat i jiné chutě jako chuť ořechů či ovoce. Časem si své chuťové buňky vycvičíte natolik, že vám ty klasické dezerty přijdou naprosto přeslazené a nebudete mít touhu je ani jíst.


A jaká sladidla tedy mohou klasický cukr nahradit? Variant je několik. Velké množství „zdravých“ receptů uvádí třtinový cukr. Ano, tento cukr obsahuje oproti klasickému cukru více vitamínů a minerálů, o které je ten klasický cukr ochuzen rafinováním, ale jinak je v podstatě stejný. Je určitě lepší používat cukr třtinový než rafinovaný, ale existuje i spousta dalších sladidel, která mají blahodárnější dopad na naše zdraví. Tím může být například ovoce – úplně nejvhodnější je uzrálý banán, který obsahuje velké množství cukru. Do těst se pak velmi hodí i datle a fíky. Ovocem lze však nahradit i jakákoliv nezdravá ozdoba či poleva. Vždyť co je víc lákavější než dezert ozdobený čerstvým ovocem? 

Dalším vhodným sladidlem je med či různé sirupy jako například ten datlový, javorový či z rostliny agáve. Znovuobjevené a poslední dobou velmi populární sladidlo je i stévie. Ta má podobnou chuť jako cukr, avšak má daleko vyšší sladivost, což znamená, že ji stačí opravdu málo a neobsahuje téměř žádné kalorie. Namísto nich obsahuje minerály a vitamíny.


Mohlo by se ti líbit

0 komentářů