ZDRAVÉ TUKY

17:02




Další nezbytnou surovinou pro upečení většiny dezertů je tuk, který dodává koláčům křehkost a jemnost. Většina těst je založena na ztužených tucích. Ty však obsahují obrovské množství trans-nenasycených mastných kyselin, které se podílejí na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Zdravější variantou těchto ztužených tuků je tzv. přepuštěné máslo známé též pod názvem ghí (=čirý tuk zbavený vody a ostatních látek, který má vyšší bod přepalování). Pro pečení je dále velmi vhodné například kakaové máslo či kokosový olej. Tuk v moučnících lze však nahradit i jinými surovinami jako jsou například ořechy (případně z nich vyrobené máslo), semínka či avokádo, které našemu tělu přinesou hromadu zdravých tuků.

Dopad másla či klasických rostlinných olejů na naše zdraví však v malé míře také není škodlivý. Problém však nastává u klasických dortových náplní, kde se o „malé míře“ dá asi jen těžko hovořit. Opět platí pravidlo, že tuky můžeme nahrazovat částečně a postupně a dělat tak více či méně zdravější varianty moučníků.


Mohlo by se ti líbit

1 komentářů

  1. Děkuji vám za velmi dobré vysvětlení, dlouho jsem hledala takové informace. Ukázalo se, že i při pohledu na weby, které neměly téměř žádný vztah k tématu, například rychlapujcka-is.com, našli mnoho užitečných informací, ale ne stejně jako vy.

    OdpovědětVymazat