Kuskus bolognese
14:05
Lasagne z kuskusu? No a proč ne :-)
Ingredience (4 porce):
1 hrnek celozrnného kuskusu
1,5 hrnku vývaru nebo vody
2 vejce
1/2kg mletého masa
1 cibule
2 lžičky rajčatového protlaku
2 rajčata
mrkev
petržel
lžíce oleje
sůl, pepř, oregano
bobkový list
česnek
lžíce másla
vrchovatá lžíce hladké špaldové mouky
hrnek mléka
lžička citronové šťávy
bobkový list, muškátový oříšek
4 plátky sýru Gouda
Postup:
Kuskus zalijeme vývarem nebo osolenou vodou a necháme nabobtnat. Na lžíci oleje osmahneme cibulku, mleté maso, na jemno nastrouhanou mrkev a petržel a krátce dusíme. Přidáme protlak a pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme oregano, bobkový list, trošku podlijeme vodou a dusíme. Mezi tím si připravíme bešamel. Na lžíci oleje krátce zasmažíme vrchovatou lžíci mouky a pomalu přiléváme mléko, aby se mouka zcela rozpustila. Osolíme, přidáme bobkový list, muškátový oříšek, citrónovou šťávu a za stálého míchání vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Do kuskusu přidáme žloutky ze dvou vajec a vyšlehané bílky a vše zamícháme. Zapékací mísu vymažeme a vysypeme, na dno dáme větší část kuskusu, na něj boloňskou směs, zalijeme bešamelem, poklademe plátky sýru a zakryjeme zbytkem kuskusu. Zapékáme na 200°C asi 40 minut.
0 komentářů