Čerstvé domácí celozrnné lasagne

19:48

Zbožňuji lasagne... nemohla jsem však v obchodě sehnat celozrnné, tak jsem si je udělala sama. Čerstvé těstoviny mají daleko lepší chuť než ty prosušené kupované. Výsledek byl parádní. A nakonec je z toho docela zdravé jídlo. 



Ingredience (4 porce):
150g celozrnné jemné pšeničné mouky
50g celozrnné hrubé špaldové mouky
2 vejce
lžíce olivového oleje
lžička soli
lžíce vody

1/2kg libového mletého masa
1 cibule
2 lžičky rajčatového protlaku
plechovka loupaných krájených rajčat
1 mrkev
1 petržel
lžíce oleje
sůl, pepř, oregano
bobkový list
česnek

lžíce másla
vrchovatá lžíce hladké špaldové mouky
hrnek mléka
lžička citronové šťávy
bobkový list, muškátový oříšek
100g nastrouhaného sýru

Postup:
Do mouky vyklepneme vejce a přidáme ostatní suroviny. Vodu přidáváme až nakonec a po troškách dle potřeby. Vytvoříme husté těsto, které rozválíme na 3 tenké pláty velikosti zapékací mísy a dáme chvíli proschnout. 

Na lžíci oleje osmahneme cibulku, mleté maso, na jemno nastrouhanou mrkev a petržel a krátce dusíme. Přidáme protlak a rajčata, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme oregano, bobkový list, trošku podlijeme vodou a dusíme. Mezi tím si připravíme bešamel. Na lžíci másla krátce zasmažíme vrchovatou lžíci mouky a pomalu přiléváme mléko, aby se mouka zcela rozpustila. Osolíme, přidáme bobkový list, muškátový oříšek, citrónovou šťávu a za stálého míchání vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Po vypnutí vmícháme část nastrouhaného sýru.

Pak už jen skládáme do vymazané zapékací mísy. Začneme masovou směsí, na ni přijde plát lasagní, poté opět maso, bešamel, lasagne, maso, bešamel, lasagne a končíme zbytkem masové směsi. Lasagne ještě posypeme strouhaným sýrem a dáme péct asi na 45 minut.



Mohlo by se ti líbit

0 komentářů