Žitný chléb

22:06

Chcete mít záruku opravdu žitného chleba? Většina pečiva v obchodech se tváří zdravě, ale většinou tomu tak moc není. Upéct si vlastní chlebík však není nic těžkého. Můžete jej doplnit o různá semínka a přesně víte, co jíte. Díky velkému obsahu žitné mouky je chlebík malinko hutnější, za to chuťově je moc dobrý. K tomu krásně voní a má dokonale křupavou kůrčičku. 



Ingredience:
400g žitné chlebové mouky
100g hladké mouky
300ml vody
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce mléka
2 lžičky soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce třtinového cukru


Postup:
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme husté nelepivé těsto. Pokud je mazlavé, přidáme více mouky, pokud se drolí, přidáme více vody. Vytvoříme bochánek a necháme kynout na plechu na teplém místě dvě hodiny. Žitná mouka kyne pomalu, chce to čas, jinak bude chléb tvrdý. Po vykynutí potřeme vodou se solí a dáme péct na 200°C zhruba hodinu (dokud se neudělá kůrka). Po upečení opět potřeme osolenou vodou a necháme vychladnout.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů