Špaldová vánočka

15:03

Moje první vánočka.. a jak jinak než ve zdravější verzi - ze špaldové mouky. Výsledek je nad očekávání dobrý, už jsem ji musela schovat, aby nám zůstalo něco k zítřejší snídani. Krásně vláčné těsto provoněné rumem a proložené rozinkami. Pokud ještě máte čas, určitě ji zkuste.


Ingredience:
600g hladké špaldové mouky
120g másla
140g třtinového cukru
30g droždí
250ml vlažného mléka
hrst rozinek namočených v rumu
1 vejce
lžička soli
kúra z jednoho citrónu
lžička rumu

vejce na potření
plátky mandlí na posypání

Postup:
V hrnečku rozetřeme rozdrobené droždí se lžící cukru a trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do zbytku surovin a vypracujeme pružné těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme na 6 dílů a zapleteme dle návodu níže. Vánočku necháme na plechu ještě další hodinku kynout. Pak potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme asi 45 minut na 170°C. Můžeme spíchnout špejlemi, aby se nám nerozjela.

Pletení vánočky:
Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů (odvážíme), ze kterých vyválíme válečky. Ty dáme vedle sebe a na začátku stiskneme k sobě, aby se všechny spojily. Pak pleteme v tomto pořadí:

P1 -> L1 (první pramen vpravo jde na místo prvního pramene vlevo)
L1 -> P1
L1 -> L3
P2 -> L1
P1 -> P3
L2 -> P1 .... a tak pořád dokola počínaje L1 -> L3, P2 -> L1 ...

P = pravá, L= levá

Inspiraci na recept jsem našla zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=10092

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů