Steak s omáčkou z červeného vína

20:55

Zdravá strava nemusí být jen semínka a výhonky, jak si mnozí představují :-) Hovězí maso je výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahuje vyšší podíl železa, vitamínu B12, zinku a mastných kyselin. Podporuje krvetvorbu a správnou funkci nervového systému. Nemělo by tedy chybět v našem jídelníčku. Pro zdraví je však třeba volit méně tučné kusy. Falešná svíčková je ideální volba.




Ingredience (4 porce):
500g falešné svíčkové
1 cibule
půl hrnku červeného vína
půl hrnku vody nebo vývaru
olivový olej
plátek másla
kuličkový pepř
sůl
lžička třtinového cukru
lžička povidel
lžíce rýžové mouky
lžíce balzamikového octu

Postup:
Maso vytáhneme z lednice a necháme aspoň 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Pak jej nakrájíme na stejné plátky. Maso by mělo mít šířku asi dvou prstů a je důležité, aby bylo na všech stranách stejně tlusté kvůli rovnoměrnému propečení. Maso ze všech stran potřeme olivovým olejem. Pánev rozpálíme a bez oleje zprudka opečeme maso z každé strany 2 minuty. Pak jej přendáme do pekáčku, který předem nahřejeme v troubě a pečeme ještě 10 minut zhruba na 180°C.  Do pánve hodíme plátek másla a orestujeme cibuli a několik kuliček pepře. Pak ji zalijeme vínem a octem a necháme částečně odpařit (asi 2 minuty). Ve vývaru nebo vodě rozmícháme mouku a vlijeme do pánve. Počkáme, až trošku zhoustne, ochutíme solí, cukrem a nakonec vmícháme lžičku povidel. Maso solíme až před podáváním, aby se zbytečně nevysušovalo. 

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů