Čirokové rizoto s tempehem

16:19

Čirok a tempeh - pro někoho možná (stejně jako pro mě) úplně nové potraviny, které nikdy nezkoušel. Ovšem to je velká škoda, protože jejich vliv na zdraví je výrazný. Čirok se řadí mezi nejstarší obilniny vůbec, je zcela bezlepkový, obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny, řadu minerálů jako je hořčík, železo, fosfor a vitamíny skupiny B. Má antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu, působí proti rakovině a upravuje hladinu cukru v krvi. Tempeh je fermentovaný sójový výrobek, který patří mezi plnohodnotné náhrady masa. Obsahuje komplexní bílkoviny, vápník, fosfor a vitamín B12, který vzniká díky činnosti bakterií při procesu fermentace. Díky fermentaci patří tempeh mezi nejkvalitnější sójové výrobky. Společně s čirokem a zeleninou se skvěle doplňují.


Ingredience (4 porce):
200g tempehu
lžíce sójové omáčky
3\4 hrnku čiroku
1 a půl hrnku vody
1 mrkev
1 cibule
2 stroužky česneku
1 jarní cibulka
1 rajče
kousek celeru
kousek cukety
1 paprika
.... zelenina dle chuti
lžíce oleje
lžíce smetany nebo kokosového mléka
sůl, pepř, provensálské koření, sladká paprika

Postup:
Čirok uvaříme v osolené vodě dle návodu do měkka (asi 25 minut). Mezi tím si tempeh nakrájíme na kousky, smícháme se sójovkou a necháme vsáknout. Na oleji si osmahneme cibulku, česnek, tempeh a zeleninu nakrájenou na malé kousky. Okořeníme a společně dusíme do měkka, můžeme zjemnit lžící smetany nebo kokosového mléka. Nakonec přisypeme uvařený čirok a vše promícháme.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů