Meruňkový nákyp

19:41

Sezóna meruněk je v plném proudu a tak zavařuji, dělám marmelády, knedlíky a také výborný meruňkový nákyp připravený z jáhel a mandlového mléka. Určitě vyzkoušejte :) 



Na 4 porce budeme potřebovat:
1 větší hrnek jáhel
3-4 větší hrnky mandlového mléka (lze použít i kravské)
2 vejce
2 lžičky skořice
2 hřebíčky
asi 15 ks meruněk
1 lžíce kokosového oleje
stévie či něco na oslazení

Postup:
Já si mandlové mléko vyrábím, protože na tom není nic složitého a oproti kupovanému vyjde na pár korun. Navíc pokud se podíváme na složení těch kupovaných, většinou obsahují minimum mandlí a jinak je to přeslazená, předražená voda. Na tento recept budeme potřebovat zhruba:

60g mandlí
600ml vody

a zcela jednoduše mandle spaříme, oloupeme a zalijeme čistou studenou vodou. Můžeme taky koupit loupané mandle a usnadnit si práci :) Dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladká bílá napěněná tekutina. Mléko je možné přecedit přes plátno, aby bylo jemnější, ale v tomto receptu to není třeba.

A teď samotný nákyp. Jáhly propláchneme a uvaříme v mléce s lžičkou skořice a hřebíčkem doměkka. Můžeme lehce osladit, ale pokud máme sladké meruňky, je to až zbytečné. Do hotových jáhel přidáme lžíci kokosového oleje, vmícháme 2 žloutky a sníh z bílků. Do vymazané formy nalijeme 3/4 jáhel, poklademe vypeckovanými meruňkami, posypeme skořicí a zalijeme zbytkem jáhel. Zapékáme asi hodinu na 200°C, dokud se na povrchu neudělá křupavá "kůrčička". Ta sladkokyselá chuť měkoučkých meruněk je prostě neodolatelná.

Mohlo by se ti líbit

0 komentářů